Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Welke vloerbedekking is geschikt voor vloerverwarming?

Vloerverwarming is een aangename vorm van verwarming. Bovendien is het ook nog eens een soort verwarming waarmee u kunt besparen op uw energiekosten, omdat vloerverwarming veel effectiever uw huis verwarmt. Het is wel belangrijk dat u met zorg de juiste soort vloerbedekking uitkiest, want niet elke soort vloerbedekking is even geschikt.

Een goede geleiding van de warmte

Een vloerverwarming kan een aantrekkelijke investering zijn als de vloerbedekking die u kiest tenminste voor een goede geleiding van de warmte zorgt. Bij de traditionele vorm van verwarmen wordt de warmte afgegeven door radiatoren. In het geval van vloerverwarming wordt de warmte via verwarmingsbuizen afgegeven aan de vloer. Wanneer de vloerbedekking niet goed de warmte geleidt, kunt u niet optimaal profiteren van uw vloerverwarming en gaat er veel energie verloren.

De beste soorten vloerbedekking

De beste soorten vloerbedekking die altijd prima in combinatie met vloerverwarming gebruikt kunnen worden zijn vloerbedekkingsoorten waarvan de warmteweerstand (Rc) minder is dan 0,09 m2 K/W. Een goede leverancier van vloerbedekkingen moet u hier altijd over kunnen informeren. Vloerbedekkingen die over het algemeen zonder problemen gebruikt kunnen worden bij vloerverwarming zijn natuurstenen vloeren, tegels, linoleum, marmoleum en vloeren van siergrind.

Overige soorten vloerbedekking

Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Zo bestaan er ook vloerbedekkingen die alleen als ze aan bepaalde eisen voldoen geschikt zijn om in combinatie met vloerverwarming te gebruiken. Eén van die voorbeelden is zeil. Zeil kan alleen gebruikt worden als het direct wordt gelijmd en dus niet zwevend wordt toegepast. Ditzelfde geldt voor laminaat. Parket is in de meeste gevallen ook geschikt voor vloerverwarming, maar dan moet het wel gaan om parket van hardhout. Parket van zachthout is niet geschikt. Het is vaak zelfs mogelijk om tapijt of tapijttegels op een vloer met vloerverwarming te leggen. Het moet dan wel gaan om een hoogpolige tapijtsoort. Gebruik bij vloerverwarming in elk geval nooit een ondertapijt.

Vloerverwarming en een kurkvloer?

Kurk als vloerbedekking is in veel gevallen minder geschikt om op een vloerverwarming te leggen. Kurk werkt namelijk zeer goed isolerend, waardoor de warmte onder de vloer wordt tegengehouden en moeilijker de ruimte binnendringt die het zou moeten verwarmen. Het is zeker geen goed idee om een zwevende kurkvloer toe te passen bij vloerverwarming. Wanneer de kurkvloer niet dikker is dan 4 cm en stevig geperst is, is het wel mogelijk om een kurkvloer in combinatie met vloerverwarming te gebruiken. De vloer moet dan wel direct op de ondervloer met vloerverwarming worden geplaatst.

Comments are closed.