Eierstokken van een vrouw bevatten tal van onrijpe eitjes waarvan sommige rijpen en ontwikkelen in de loop van het leven van een vrouw tot aan de menopauze. Bij normale vrouwen wordt elke maand een ei wordt geproduceerd. Het ei vindt zijn weg naar de eileider, waar het kan worden bevrucht indien er zaadcellen zijn. Soms ontstaan cysten. Deze worden vaak gevuld met vloeistof en zijn bijna altijd goedaardig. Cysten kunnen ontstaan van de ene maand naar de volgende en kan het gevolg zijn van een ei, die er niet in slaagt om te rijpen. Ze kunnen barsten en verdwijnen op hun eigen manier. Als je een simpele cyste hebt is er 60 procent kans dat het na 12 weken verdwijnt. Als ze meer dan 6 cm in grootte zijn, dan zal het waarschijnlijk niet vanzelf verdwijnen en er zal over verwijdering nagedacht moeten worden.
Hoe wordt een cyste eierstok gediagnosticeerd?
Cysten worden meestal gediagnosticeerd op een bekken echografie, maar het kan ook worden opgehaald op de CT-of MRI-scan. Als ze groot is, kan deze worden gevoeld op het moment van een bekken (intern) onderzoek.
Wat zal de dokter doen?
Afhankelijk van de ernst van de symptomen en wat de risicofactoren zijn er opties.
- Als de cyste waarschijnlijk goedaardig is, asymptomatisch en minder dan 4 cm dan zal de arts u opnieuw scannen in 12 weken om u gerust te stellen.
- Als het groter is dan 6cm dan wordt verwijdering meestal aangeraden.
- Indien meer dan 4 en minder dan 6 cm, een herhaling ultrasound in 4 tot 6 weken om te controleren voor een verandering in grootte.
De arts kan adviseren voor het verwijderen van de cyste. Cysten worden meestal verwijderd met laparoscopische (sleutelgat) chirurgie, hoewel niet alle cysten geschikt voor verwijdering zijn op deze manier. Het is belangrijk om goed op te letten wat uw situatie is. Helaas zijn er niet altijd symptomen als u een cyste op of in de eierstok heeft. Bij twijfel altijd naar de huisarts gaan die u kan adviseren.