Wat is biogas nou eigenlijk?
Biogas is een van de soorten biobrandstoffen die tegenwoordig steeds populairder worden. Het is een brandstof die op een biologische manier tot stand komt. Dit wil zeggen dat het geheel natuurlijk ontstaat en dat er daarbij geen chemische middelen ingezet worden. De keuze voor biogas zorgt ervoor dat er minder schadelijke stoffen zoals CO2 worden uitgestoten door de verbrandingsmotor tijdens het verbranden van de brandstof. Dit gebeurt voornamelijk in de transport- en energiesector waar veel apparaten tot nu toe draaien op fossiele diesels en gassen. Biogas wordt gezien als oplossing die een schoon klimaat aanmoedigt.
Hoe komt biogas tot stand?
Biogas mag het predikaat ‘biologisch’ dragen omdat de wijze waarop dit tot stand komt geheel natuurlijk is en niet schadelijk voor het milieu. Om biogas te maken wordt er mest en afval afgebroken. Hierbij ontstaan bepaalde bacteriën waaruit methaan gewonnen wordt. En dit is weer het belangrijkste bestanddeel van biogas. Een enorm voordeel van biogas is dat het gewonnen wordt uit bronnen die hernieuwbaar zijn. Er hoeft niet speciaal voor de winning van dit type biobrandstof geproduceerd te worden. Het afval en het mest dat gegarandeerd ontstaat zal vrijwel oneindig zijn zolang men ook producten blijft gebruiken.
Wat voegt biogas nou daadwerkelijk toe?
De afgelopen jaren wordt er meer en meer aandacht besteedt aan het terugdringen van het aantal schadelijke stoffen in het milieu. Een hele lange periode hebben de meeste mensen gedaan alsof er niks aan de hand was en zagen zij de noodzaak niet in van een kentering op het gebied van fossiele brandstoffen. Nu het klimaat de laatste jaren behoorlijk centraal staat op vele gebieden wordt het belang hiervan ingezien. Biogas draagt bij aan een schoner klimaat omdat het zorgt voor een schonere verbranding in de motor. Zo bereik je hetzelfde resultaat met veel minder schadelijke stoffen: een waardevolle toevoeging voor het milieu.
Van vroeger naar nu
Rond de jaren 1900 werd er ook veelvuldig gebruik gemaakt van biobrandstoffen in de verbrandingsmotoren van die tijd. Er werden milieuvriendelijke bronnen gebruikt om deze te kunnen laten werken. Even later werd de fossiele brandstof ontdekt en stapte men daar massaal op over: het was immers goedkoper en makkelijker te verkrijgen. Het is dus totaal geen ‘hype’ of ‘trend’ om nu over te stappen op groene brandstoffen als biogas: het is zelfs juist broodnodig.