Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Wanneer een rioolreparatie?

Na installatie is de levensduur van een binnen- en buitenriolering gemiddeld 10 tot 40 jaar. Dit is erg ruim omdat het afhankelijk is van veel factoren. De aard van het rioleringsmateriaal, de belasting en de omgevingsfactoren spelen een sterke rol in de levensduur van de riolering.

Na verloop van tijd vertoont elke riolering op een gegeven moment gebreken. Lekkages ontstaan en soms breken complete delen van de riolering af. U weet dat het dan tijd is voor een rioolreparatie. Maar waar moet u op letten bij het repareren van uw riool?

Hoe ontstaan rioolproblemen?

Grond- en graafwerkzaamheden in tuinen kunnen uw riolering kapot maken. U merkt het aan een wc die niet meer goed doorspoelt en aan overige sanitaire voorzieningen. U nodigt een rioolreparateur uit. Maar waar moet u op letten?

Bij een kapotte riolering zal een rioolreparatie uitgevoerd moeten worden. Hierin zit onderscheid, want je kunt een riool repareren, vervangen of vernieuwen. Bij de laatste twee wordt het gehele stelsel vervangen, bij de eerste slechts een gedeelte. Hoewel een riool-reparatie veel goedkoper is, zijn er toch enkele belangrijke nadelen aan verbonden:

  • het blijft een oude riolering, ook na reparatie, de kans dat u binnen enkele jaren weer een probleem hebt, is relatief groot
  • de kans bestaat dat het probleem zich ‘verplaatst’ van het gerepareerde stuk naar een zwakker stuk
  • de garantievoorwaarden zijn beperkt aangezien een reparatie aan oude onderdelen wordt uitgvoerd.

Gemiddeld genomen komt een rioolverstopping maximaal 1 keer per 5 jaar voor, maar met name bij oudere rioleringsstelsels kan het vaker voorkomen. In circa 20 procent van de gevallen wordt een rioolverstopping veroorzaakt door een kapotte riolering. Dit merkt men doordat een verstopping relatief snel weer terugkeert nadat men de riolering heeft laten ontstoppen.

Comments are closed.