Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Verschillende soorten meters

In uw woning heeft u verschillende soorten meters. Deze meters worden gebruikt om het verbruik te meten. Voorbeelden: het meten van elektriciteit, gas of van water. Deze meters worden afgelezen door uw leverancier (digitaal of ze komen een bezoekje brengen) en vervolgens betaalt u aan de hand van de gegevens die op de meter staan. De meest voorkomende meters: elektriciteitsmeter, watermeter en gasmeter.

Toelichting soorten meters

Elektriciteitsmeter

Een elektriciteitsmeter meet – zoals de naam al zegt – de verbruikte hoeveelheid elektriciteit in kWh (kilowattuur). Naast dat de meeste meters uw verbruik registreren, wordt ook de toevoeging van elektriciteit gemeten. Dit wordt verrekend met het totaalbedrag. Stel dat u zonnepanelen op uw woning heeft. Bij weinig verbruik kan het zorgen dat er meer energie wordt opgeleverd dan verbruikt. Dit wordt verrekend in uw totaalrekening zodat u nooit teveel betaalt. U betaalt elke maand een voorschotbedrag. Aan het eind van het jaar wordt het daadwerkelijke verbruik verrekend met de reeds betaalde bedragen.

Watermeter

Een watermeter meet uw waterverbruik in kubieke meters. Hoe meer water u verbruikt, hoe meer u betaalt. Meestal gaat de waterrekening per kwartaal.

Gasmeter

Uw gasverbruik wordt gemeten in kubieke meters gas. Uw gasmeter wordt afgelezen door de leverancier, en aan de hand daarvan betaalt u een bedrag. Vaak worden gas en energie bij één leverancier afgenomen en in één rekening verwerkt.

Comments are closed.