Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Van korset naar beschaafd

In de Nederlandse samenleving is lingerie helemaal ingeburgerd. Onderkleding is niet meer weg te denken. Toch is dit niet altijd zo geweest en is het ook niet in alle landen zo. In een aantal landen in de wereld wordt geen lingerie gedragen door vrouwen. In Nederland is dit al langere tijd wel zo. In ieder geval voor de mensen die uit de goede familie komen of met een goede man waren getrouwd. Voor het gewone volk heeft het wat langer geduurd. In het begin droegen mensen lingerie om praktische of beschermende redenen. Zo werd lingerie enkele duizenden jaren gedragen in Sumeria. Dit was echter een slip die alleen mannen tussen hun benen door om hun middel sloegen.

In de middeleeuwen is het pas gebeurd dat vrouwen lingerie gingen dragen om de vrouwelijke aspecten van hun lichaam te accentueren. Door middel van zogeheten rijglijfjes, dat is een soort korset, wilden ze hun middel versmallen en hun borsten platdrukken. Deze rijglijfjes waren gemaakt van walvisbaleinen of ijzer. Dit was het eerst lingerie design. Deze rijglijfjes zorgden voor gezondheidsproblemen bij vrouwen. Ze kregen vergroeiingen rond de taille en de borstkas. Het kwam dan ook niet zelden voor dat de longen in verdrukking kwamen, met ademhalingsproblemen tot gevolg.

Eind 18e eeuw veranderde het model van de korset dan ook. De borsten werden vanaf nu omhoog gedrukt in plaats van plat gedrukt. Hierdoor konden vrouwen beter ademhalen. Wat betreft de taille veranderd er echter niets en blijft het korset genadeloos. Eind 19e eeuw werd de taille met veertig centimeter het smals gevonden. In deze tijd werd het beeld van de wespentaille of het zandloper figuur geïntroduceerd.

Tegenwoordig dragen vrouwen echter een BH. Hiermee heeft ze geen beperkingen meer en wordt er recht gedaan aan haar figuur. Door de vele keuze in lingerie, vanwege de komst van nieuwe lingerie labels als Lola-Lou, blijft de vrouw gerespecteerd.

Comments are closed.