Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Tuinverlichting: de 6 belangrijkste voordelen

Je ziet het steeds vaker in Nederlandse tuinen: fraaie, bijzondere tuinverlichting die sfeer aanbrengt rondom huis. Mensen die hun tuin renoveren of willen opknappen, kiezen tegenwoordig – naast het anders inrichten van bijvoorbeeld beplanting, gras of beschutting – regelmatig voor de extra optie van mooie tuinverlichting. Als je dan toch je tuin aan het verbouwen bent, kun je dat beter meteen goed aanpakken.

Tuinverlichting

De voordelen en mogelijkheden van sfeervolle tuinverlichting
Dat tuinverlichting steeds populairder wordt, is niet voor niets. Want tuinverlichting heeft veel meer voordelen dan je op het eerste oog zou denken. Laten we eens kijken, in willekeurige volgorde, naar de 6 belangrijkste voordelen van tuinverlichting:

  • 1. Een belangrijk voordeel van tuinverlichting hebben we al genoemd. Tuinverlichting zorgt voor een sfeervolle, aantrekkelijke tuin. Een tuin die opvalt en waarmee je laat zien dat je aandacht besteedt aan je woning en tuin. Hierbij kun je zelf kiezen welke centen je qua verlichting aanbrengt. Misschien wil je jouw fontein verlichten. Je pittoreske terras of die prachtige tuinvijver. Of juist de fleurige struiken en bloemen die je kortgeleden hebt aangelegd, zodat je ook ’s avonds vanuit de zitkamer of de keuken van de rustgevende flora en fauna in je tuin kunt genieten.
  • 2. De extra zichtbaarheid van je tuin en huis door tuinverlichting is ook erg prettig. Handig als de straat waarin je woont verder niet zo goed verlicht is. Als je een oprit of een particuliere garage bij je huis hebt, in de buurt van je tuin, zie je die al meteen op afstand. En het vinden van je sleutelgat is met tuinverlichting, als je die op de goede manier afstelt, uiteraard ook een stuk eenvoudiger.
  • 3. In de donkere dagen van de herfst- en wintermaanden kun je langer in de tuin zitten met tuinverlichting, als de temperatuur en het weer zich daarvoor lenen. In de lente en zomer biedt de verlichting in jouw tuin de mogelijkheid om tot laat in de avond van het buitenleven rond je woning te genieten. Om even helemaal tot rust te komen. Ingewikkeld is dit niet, omdat tuinverlichting zo in te stellen is, dat deze aanspringt als het té donker wordt. Zeg nu zelf: het is toch heerlijk om in de luwte van de zomeravond in de tuin te zitten om een boek te lezen, zonder daarbij op de klok te hoeven kijken? Of lekker bij te kletsen met vriendinnen en vrienden onder het genot van een wit wijntje met versnaperingen?
  • 4. Inbrekers slaan hun slag natuurlijk het liefste in een zo donker mogelijke omgeving. Aan tuinverlichting hebben dieven dan ook een grondige hekel. Die huizen slaan ze het liefst over, zo is uit onderzoek gebleken. Ook al vermoeden potentiële inbrekers aan de luxe buitenkant van uw huis dat er binnen veel te halen moet zijn, ze lopen liever een deurtje verder. Goede tuinverlichting is dan ook een effectieve manier om de veiligheid in en rond je huis op een sfeervolle manier te vergroten en het inbrekers of vandalen een stuk lastiger te maken.
  • 5.Qua tuinverlichting is de keuze zelfs reuze! Als het gaat om soorten, vormgeving en kleuren tuinverlichting is nagenoeg alles mogelijk. Eigenlijk is er voor iedereen die van tuinverlichting houdt wel een praktische en vaak ook mooie oplossing te vinden. Houd je van modern, klassiek of juist veelkleurigheid in je tuin? Geen probleem, tegenwoordig is alles te koop op het gebied van tuinverlichting.
  • 6. Tegenwoordig is er zeer energiezuinige LED verlichting voor je tuin verkrijgbaar. Je kunt je tuin dus goedkoop verlichten met LED tuinverlichting. Niet alleen bespaar je hiermee flink wat energiekosten, je bent met de keuze voor energiezuinig tuinverlichting ook nog eens bewust milieuvriendelijk bezig.

Belangrijke materialen voor jouw tuinverlichting
Er zijn legio mogelijkheden om jouw tuin van verlichting te voorzien. Op het gebied van sfeerverlichting voor buiten wordt tegenwoordig vooral gebruikgemaakt van LED tuinverlichting. Veel mensen die kiezen voor tuinverlichting pakken het slim aan en maken gebruik van goede prikkabels. Deze kabels zijn speciale, veilige netspanningskabels, die een wisselend aantal fittingen hebben en in verschillende lengtematen verkrijgbaar zijn. Ze zijn eenvoudig te monteren in de tuin. Een groot voordeel daarbij is dat je de verlichtingskabels niet zelf meer hoeft te strippen en knippen.

Lichtsnoeren
Natuurlijk kun je kiezen voor het gebruik van lichtsnoeren. Deze zijn doorgaans verkrijgbaar in lengtes van 9 tot 20 meter en voorzien van fittingen en lampen. Qua soort lichtsnoer, lengte van het snoer en de lampenkleur is de keuze nagenoeg eindeloos. Er worden eigenlijk altijd wel producten aangeboden, vooral online, die naadloos aansluiten op de smaak van jou en/of je partner. Hoe veeleisend je ook bent! Wanneer jij en/of je partner besluiten om verlichting in de tuin te gaan aanleggen, is het verstandig om een aantal zaken goed in de gaten te houden en een verstandig stappenplan uit te zetten voor het beste en meest voordelige resultaat.

Aandachtspunten bij de aanleg van tuinverlichting
Hoe pak je de aanleg van buitenverlichting in je tuin stapsgewijs op een goede manier aan als je zelf geen zin, tijd of geld hebt om voor deze klus een elektricien in te schakelen? De eerste prioriteit heeft het maken van een goed ‘lichtplan’. Een lichtplan is feitelijk een gedetailleerde tekening van je tuin met daarin de plekken waar je jouw verlichting wilt plaatsen en welke accenten je wilt leggen qua tuinverlichting. Zo kan het zijn dat je vooral je terras in de schijnwerpers wilt zetten of de schutting. Het lichtplan vormt het uitgangspunt voor de keuze van de materialen en voor de aanleg en uitvoering van de tuinverbouwing. Als je alles hebt uitgetekend, weet je waar er geboord moet worden en waar eventueel geulen moeten komen om de snoeren van je tuinverlichting aan te leggen.

Materialen kopen en plan uitvoeren

Vervolgens kun je op basis van het lichtplan bepalen welk materiaal er aangekocht moet worden om het gemaakte plan uit te voeren. Je hebt bijvoorbeeld prikkabels nodig, prikkabellampen, lichtsnoeren, LED verlichting en eventueel andere accessoires zoals koppelstukken en stekkers. De materiaalkeuze maak je mede op basis van de gewenste stroomvoorziening. Zo kun je kiezen voor laagspanning via 12 volts LED-lampjes of voor energievoorziening via zonnepanelen. Deze beide opties zijn het voordeligst en veiligst. Maar ook aansluiting van de verlichting op hoogspanning (220-230 volt) is natuurlijk een mogelijkheid. Als je het bovenstaande allemaal geregeld hebt, is het tijd voor de uitvoeringsfase. Namelijk installatie en aanleg van jouw droomverlichting! Je gaat de buitenverlichting aanleggen. De kabels moeten exact op maat gemaakt worden en in de geultjes geplaatst worden. Als je gebruikmaakt van hanglampen op je terras of bij je schuur, moet je boren. En al dan niet plaats je op de juiste plekken schakelaars of sensoren. Belangrijk in deze fase is dat je de elektra zorgvuldig en op een veilige manier aanlegt. Met gebruikmaking van kwaliteitsmateriaal dat je in een eerdere fase van het plan al hebt uitgekozen.

Een plan maken is het meest belangrijke aspect bij tuinverlichting
Je ziet het: zelf een verlichte tuin ontwerpen en tuinverlichting aanleggen is goed te doen, als je maar een goed plan hebt en dat zorgvuldig uitvoert. En ben je klaar, dan is het genieten geblazen en profiteer je optimaal van een schitterende tuin. Een tuin waarvan de buren, ook als het donker is, zullen zeggen dat het gras daar groener is dan bij henzelf.

 

Comments are closed.