Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Stijgende en dalende hypotheekrente | Obligatiebeheer Noordenwind

hypotheek-investering-rente-hypotheekrente

Op dit moment is de hypotheekrente onstabiel. De hypotheekrente zou kunnen stijgen, maar er is ook een grote kans dat de rente gaat dalen. Een dalende hypotheekrente is volgens het Financiële Dagblad voordeliger voor Nederland en voor de consumenten. Dit voordeel van een lagere hypotheekrente is ongeveer 10 miljard euro per jaar. Dit voordeel is zo groot omdat alle huishoudens in totaal een hypotheek hebben van 640 miljard euro. Terwijl een stijging van de hypotheekrente juist ongeveer 10 miljard euro per jaar kan gaan kosten.

Voordelen en nadelen stijgende of dalende hypotheekrente

Er zijn eigenlijk geen voordelen van een stijgende hypotheekrente. Wel zegt de Rabobank dat een stijging van de hypotheekrente geen economische problemen zal veroorzaken voor de Nederlandse huishoudens. Een stijgende hypotheekrente kost dus alleen geld en heeft geen voordelen.

Toch heeft een dalende hypotheekrente ook nadelen. Hypotheekverkrijgers kunnen namelijk gemakkelijk wennen aan de lage rente en sluiten daarom een hoge lening af voor een grote vastgoed investering. Wanneer de rente dan weer gaat stijgen, kan dit veel geld voor de hypotheekverkrijgers gaan kosten. Dit nadeel proberen banken te voorkomen door de juiste financieringsvoorwaarden toe te passen. Banken kijken vaak naar of iemand zich een lening wel kan veroorloven tijdens een stijging van de hypotheekrente.

Copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden Stichting Obligatiebeheer Noordenwind

Comments are closed.