Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Starten met hardlopen: veel voorkomende fouten

Hardlopen is een ideale manier om je fitheidsniveau op te krikken en op niveau te houden. Je gaat er snel helemaal in op. Maar fouten zijn al even snel gemaakt. Ik heb zelf veel fouten gemaakt in mij “on and off” activiteiten als jogger/hardloper. Dit zijn enkele van de meest gemaakte fouten door beginners:

1. Te snel te veel
Heel verleidelijk om in deze val te trappen. Recht vanuit de luie zetel starten met een 5 kilometer loop. Resultaat: blessures, frustraties en opgeven.
Het is veel verstandiger om langzaam en stap voor stap op te bouwen. Start daarom met afwisselend lopen en wandelen. Bouw geleidelijk je kracht en uithouding op en vermijdt vervelende blessures en een “running burn out”.

2. Verkeerde schoenen
De schoenen die je draagt voor het lopen beschermen je voeten. En je spieren, pezen en gewrichten. Goede hardloopschoenen corrigeren een loopstijl die na verloop van tijd tot blessureleed leidt. Klik hier voor een goede hardloopschoen en een hardloopschema voor beginners.

3. Geen planning
Een goede planning is noodzakelijk. Veel mensen die individueel starten met hardlopen doen dat niet graag. Ze baseren de intensiteit van de training op gevoel. Ook al heb je moeite met plannen, begin met een schema te maken van de dagen en uren waarop je gaat lopen. Schrijf ook een korte evaluatie na elke training en noteer de problemen die je hebt ervaren. Je kan online wel wat tools en apps vinden die je hierbij kunnen helpen.

Comments are closed.