Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Snurken is lastig genoeg, toch kun je er iets aan doen

Iedereen heeft er wel eens van gehoord of het letterlijk zelf meegemaakt en het is iets dat miljoenen mensen verbindt. Want wie kan beweren nog nooit iemand te hebben horen snurken of wie weet of hij of zij zelf snurkt? Snurkers zijn waarschijnlijk de grootste groep lawaaimakers ter wereld.

Snurken is lastig

Over het algemeen doen we het met een lachertje af, want wie snurkt er nou niet? Zij die overmatig snurken, krijgen dat regelmatig te horen en verdedigen zich met een zogenaamd mopje om zo niet te zeer belast te worden. De realiteit is echter dat het een behoorlijke aandoening is waar heel veel mensen last van hebben. Bijkomend geldt, en dat wordt heel vaak achteloos aan de kant geschoven, dat iemand die snurkt daarmee zijn lichaam behoorlijk toetakelt. Het snurkgeluid wordt veroorzaakt doordat er te weinig ruimte is om de binnengehaalde zuurstof in zijn geheel naar de longen te transporteren. Wanneer dat zo weinig wordt dat het lijkt alsof iemand niet meer ademt, dan is er sprake van apneu. Apneu zorgt er voor dat je niet fatsoenlijk slaapt en niet fris bent wanneer je wakker wordt. Overdag ben je vermoeid, loom en soms geïrriteerd. Je voelt je lusteloos en slap en kunt je soms niet goed concentreren. Herken je dit? Neem dan snel contact op met een KNO-arts. Apneu kan zelfs een hartinfarct veroorzaken.

Actie tegen snurken

Fotolia_55359545_XSNeem het snurken niet langer voor lief. Onderneem actie. Er is heel veel mogelijk om het tegen te gaan of te verminderen. Een paar voorbeelden zijn

  • de neusspreider
  • het anti snurkpleisters
  • het bitje ofwel de anti snurkbeugel
  • het anti snurk kinband.

Al deze artikelen helpen het lichaam om de keelholte open te houden waardoor het ademhalen verbetert en het gesnurk vermindert of verdwijnt. Besef dat slecht ademen betekent dat er onvoldoende zuurstof in de longen en dus in het bloed komt. Dat is niet gezond en hoe sneller daar iets aan gedaan kan worden, hoe beter. Wat ook helpt en als bijwerking ook tegen eventuele hooikoorts kan helpen, is de neusdouche. Voor het slapen gaan de neus even schoonspoelen.

Zowat iedere 5e man en iedere 10e vrouw snurkt. Niet iedereen even luidruchtig, waardoor in sommige gevallen oordopjes al voldoende uitweg kunnen bieden. Bij een kind geldt dat het snurkt wanneer het verkouden is. Gebeurt het ook wanneer er niets aan de hand is, is het aan te bevelen de KNO-arts op te zoeken. Niet omdat het kind ziek is, maar om even te controleren of alles in orde is.

Comments are closed.