Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Scheiding van tafel en bed is eerder modern dan ouderwets

Er zijn nogal wat situaties denkbaar waarom een huwelijk beter verbroken kan worden. De meest voor de hand liggende is het simpelweg niet meer samen willen leven. Er is een andere liefde in het spel of de relatie is gewoon op. Een echtscheiding ligt dan voor de hand. Bij een echtscheiding wordt alles verdeeld zodat jullie beiden een nieuwe start kunnen maken. Wanneer er kinderen betrokken zijn zullen jullie levenslang aan elkaar verbonden blijven. Bij de verdeling komt veel kijken. Vaak overzien mensen dat niet en komen daar gaandeweg achter. Naast de reguliere echtscheiding bestaat er ook nog steeds de mogelijkheid van het scheiden van tafel en bed.

Wanneer is scheiding van tafel en bed handig

Scheiding van tafel en bed werd vroeger voornamelijk gedaan door religieuze mensen. Wanneer het huwelijk dusdanig verstoord was dat samenwonen niet meer mogelijk was maar vanuit het geloof niet gescheiden mocht worden was scheiden van tafel en bed een optie. Formeel blijf je namelijk gehuwd. Praktisch wordt wel alles gescheiden als bij een reguliere echtscheiding. Je kan je afvragen waarom er tegenwoordig dan nog gescheiden wordt van tafel en bed. De meeste stellen die nu op die manier scheiden doen het om fiscaaltechnische redenen. Je kan hierbij denken aan een situatie van een eigen onderneming of een partner die veel kostbare zorg nodig heeft in een instelling. Dan kan een scheiding van tafel en bed een financieel slimme zet zijn.

Scheiding van tafel en bed in de praktijk

Voor een scheiding van tafel en bed is een zelfde procedure nodig als bij een normale echtscheiding. Dat betekent dat – op papier in ieder geval – alles verdeeld moet worden. Zo maar opnieuw trouwen met een andere partner kan niet zo maar. Ook een geregistreerd partnerschap is in ieder geval de eerste drie jaar niet mogelijk. Een scheiding van tafel en bed kan altijd omgezet worden tot een andere status zolang hiervoor de juridische richtlijnen worden gevolgd.

scheiding van tafel en bed

Leave a Comment