Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Scheiden van tafel en bed: voor wie?

Zoek je informatie over het onderwerp scheiding van tafel en bed? Dan ben je hier op de juiste plek. Je zoekt natuurlijk niet voor niets want een scheiding van tafel en bed komt niet zo heel vaak voor. Veel mensen zullen zelfs denken dat het niet meer bestaat omdat het vroeger vooral werd ingezet om mensen voor wie scheiden wegens religieuze- of levensovertuigingen geen optie was. Maar er zijn zeker ook andere redenen die scheiden van tafel en bed interessanter maken dan een conventionele scheiding. Hierbij gaat het om financiële en fiscale voordelen. Of liever gezegd: meestal gaat het om het omzeilen van de nadelen. Soms wil je emotioneel geen afscheid van het huwelijk nemen en zeker niet van je partner. Maar soms is het financieel onmogelijk om gehuwd te blijven.

Scheiding van tafel en bed hoe het werkt

Bij een scheiding van tafel en bed blijf je nog steeds getrouwd maar het maakt het mogelijk om fiscaal de zaken tussen partners volledig te scheiden. Dat kan dat handig zijn om financiële risico’s te spreiden. Wees je ervan bewust dat een scheiding van tafel en bed dezelfde gevolgen heeft als een echtscheiding. De huwelijksgoederengemeenschap komt tot een einde. De boedel wordt verdeeld en er is kans dat er alimentatieverplichting ontstaat. De ouderdomspensioenen kunnen worden verdeeld evenals huizen en hypotheken.

Laat je begeleiden bij de echtscheiding

De te volgen procedure voor een scheiding van tafel en bed is niet anders dan een gewone echtscheiding. Een scheiding aanvragen doe je met een deugdelijk opgesteld convenant waarin duidelijk staat vermeld hoe de zaken geregeld en verdeeld worden. Als er minderjarige kinderen in het spel zijn dan moet er ook een ouderschapsplan komen waarin zorgtaken en financiën voor de kinderen geregeld zijn. De procedure vraagt om een inhoudelijk ervaren advocaat of mediator. Het gevolg van scheiden van tafel en bed is dat jullie partners blijven. Dat betekent dat jullie niet zo maar een nieuw huwelijk of geregistreerd partnerschap aan kunnen gaan. Na een scheiding van tafel en bed is het mogelijk een gewone echtscheiding aan te gaan of de scheiding van tafel en bed teniet te doen. In alle gevallen is een officiële procedure noodzakelijk.

echtscheiding

Comments are closed.