Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Scheiden met hulp van een mediator

Een echtscheiding is nooit leuk. Dat is een feit. Het brengt veel emotie en onrust in je leven. Bijna alles staat op losse schroeven en je toekomst is heel onzeker. Waar ga je wonen? Hoe verdeel je de spullen en dan met name die met gevoelswaarde? Wat te doen met het eigen huis en de hypotheek? Of bij een huurhuis; kan één van jullie daar blijven wonen? Wat doen jullie met de opgebouwde pensioenen en is er misschien sprake van partneralimentatie of kinderalimentatie? Er zijn veel dingen uit te zoeken en te bespreken. Wanneer jullie daar samen uit komen is dat natuurlijk prima maar het is aan te bevelen om een mediator in te schakelen. Waarom?

De taak van een mediator

Een mediator is een bemiddelaar. Iemand die onpartijdig is en geen belangen heeft in de uitkomst van jullie onderhandelingen. Hij zorgt ervoor dat het hele proces goed een eerlijk verloopt. Waar jullie zaken vergeten zal hij dat aangeven. Tegelijkertijd heeft een mediator ook oog en oor voor de zachte kant van de scheiding. Want hoe goed jullie het ook samen regelen, het blijft emotioneel een zware periode. Een mediator hebben jullie samen. Een advocaat heb je voor jezelf. Dat brengt met zich mee dat het inschakelen van een mediator aanzienlijk goedkoper is dan bij een advocaat. Daarnaast verloopt het proces veel sneller en gelijkmatiger.

Mediator biedt ondersteuning bij belangrijke stukken

Een scheiding wordt uitgesproken door de rechtbank. Hiervoor zijn belangrijk stukken nodig zoals een echtscheidingsconvenant en bij minderjarige kinderen, ook een ouderschapsplan. Heb je deze opgesteld onder toezicht van je mediator dan zullen deze stukken compleet zijn en onverkort worden overgenomen door de rechter. De echtscheiding wordt echter pas een feit wanneer jullie ervoor zorgen dat het vonnis bij de gemeente terecht komt. Het lijkt misschien raar maar tot die tijd zijn jullie niet gescheiden, ondanks de rechterlijke uitspraak. Vergeet die laatste stap dus niet!

ouderschapsplan

Leave a Comment