Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Scheiden met een beperkt budget

Elk stel dat gaat scheiden komt terecht bij een advocaat of een mediator. Deze is namelijk nodig om met jullie de zaken zo ver te regelen dat het naar de rechtbank kan. Je kan een scheiding onmogelijk zonder tussenkomst van een mediator of advocaat regelen. Iedereen weet dat een advocaat duur is. Dat geldt ook voor een mediator maar die is over het algemeen toch een stuk betaalbaarder. Wanneer de scheiding niet soepel verloopt en de tegenstellingen te groot zijn om onderling tot verdelen en regelen over te gaan dan leidt dat vaak tot twee kampen waar twee afzonderlijke advocaten voor nodig zijn. Maar wat nu als je dat niet kan betalen?

Scheiden met een toevoeging

Er is een mogelijkheid om aanspraak te maken op subsidie van het Rijk. Dat heet dan een toevoeging. Ook met een toevoeging wordt wel een eigen bijdrage verwacht maar die afhankelijk van het inkomen en het vermogen. Dat wordt uiteraard per persoon bekeken en beoordeeld. Dan wordt er gekeken naar de belastinggegevens van twee jaar geleden. Houdt er rekening mee dat die gegevens nog kunnen wijzigen afhankelijk van de financiële gevolgen van de scheiding. Het is niet ondenkbaar dat één partner zelf moet betalen en de ander nagenoeg alles gesubsidieerd krijgt. Een advocaat heet dan een pro deo advocaat. Deze krijgt gewoon zijn of haar uurloon betaald alleen via het Rijk en niet door jou.

Kies voor een mediator als het kan

Je houdt de kosten voor beide partijen nog lager wanneer jullie een mediator inschakelen. De eigen bijdrage is dan minimaal. Bijkomend is de weg via een mediator altijd minder hobbelig. Zeker wanneer er thuiswonende kinderen in het spel zijn heeft een mediator de voorkeur boven een advocaat. Het verzoek tot een vergoeding zal door de advocaat of mediator worden ingediend bij het de Raad voor Rechtsbijstand. Zorg er dus voor dat je bij het inschakelen van een advocaat of mediator zeker weet dat deze staat ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand.

mediator

Comments are closed.