Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Positieve kenmerken van zijn hoog sensitiviteit

Een op de vijf mensen is hoog sensitief ofwel heeft een hogere gevoeligheid. De naam voor deze groep mensen is HSP, wat staat voor hoog sensitief persoon. Vaak wordt hoog sensitief zijn afgedaan als zwak en slap. Maar een HSP zijn kent juist ook veel voordelen. Natuurlijk raak je sneller overprikkeld doordat je meer waarneemt. Daardoor kunnen ruimtes met veel mensen en geluiden veel energie kosten. Het is voor jou extra belangrijk om tijd en ruimte voor jezelf te nemen. Wanneer je dit doet, raak je minder snel overprikkeld. Door zo een probleem om te denken, wordt het al een stuk aangenamer om HSP te zijn. Bij deze de positieve kenmerken hoog sensitiviteit:

  • Je hebt oog voor details. Doordat je meer waarneemt, vallen details jou ook op. Bijvoorbeeld een vogeltje dat fluit, de zon die schijnt of een glimlach van een voorbijganger. Deze kleine dingen worden vaak niet opgemerkt door een niet-HSP.
  • Je kunt intens genieten. Gevoelens zijn sterker, dus geluk is ook meer voelbaar.
  • Je kunt ook oprecht de positieve emoties van anderen voelen en ervaren. Hierdoor ben jij een zeer waardevolle, inspirerende vriend of vriendin. Anderen voelen zich op hun gemak bij jou en durven hun verhaal met je te delen.
  • Je hebt een rijke fantasie en bent creatief. Je denkt diep na over alles, waardoor je vaker droomt, fantaseert en overweegt. Hierdoor kom jij tot nieuwe, innovatieve idee├źn en oplossingen.
  • Je bent perfectionistisch. Of je dit een voor- of nadeel vindt, ligt aan de mate van perfectionisme. Helpt het je om verder te komen en jezelf te ontwikkelen? Dan is het zeker een voordeel. Maar zodra je eraan onder door gaat en onnodig vertrouwen in jezelf verliest, praat er dan over met een vriend of vriendin. Zij kunnen je helpen met je perfectionisme in perspectief zetten. Is zo streng voor jezelf zijn wel nodig?

Comments are closed.