Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Op temperatuur houden van de melk

Net als de mensen willen dieren ook een goed onderdak hebben. Mensen maken hun huis naar eigen wens qua inrichting en dat kan voor de boer ook gelden naar aanleiding van de stalinrichting. Als hier voldoende aandacht aan is besteedt zal dit terug te zien zijn in de vitaliteit van de dieren en de productiviteit ervan. Niet alleen de koeien zorgen voor de melk, maar ook geiten kunnen voor melk zorgen. Zodra deze melk is opgevangen door de melkmachines zal deze door middel van buizen naar de silo worden gebracht, waar het opgeslagen wordt voordat het vervoerd zal worden naar de fabriek. De meest verse melk is dus eigenlijk te vinden in de silo en niet in de supermarkt. Het is echter wel zo dat de temperatuur van de melk behoorlijk aan de hogere kant is, waardoor er bacteriën kunnen ontstaan. Mede hierom zal er een voorkoeler, buizenkoeler of platenkoeler aanwezig zijn in de silo, die de melk op een lage temperatuur zal houden. Zodra deze op een lage temperatuur is, krijgen de bacteriën de mogelijkheid niet om zich te vermenigvuldigen en de verse melk aan te tasten. De silo moet wel groot zijn, omdat een koe gemiddeld tussen de 5 en 35 liter per dag aan melk geeft. Een boer heeft ongeveer tussen de 50 en 400 koeien, wat dus een hoop melk per dag moet produceren. Veel boeren melken de koeien maar één keer per dag terwijl het eigenlijk aan te raden is om dit twee keer per dag te doen. Als een koe bevallen is van een kalfje, dan moet deze sowieso twee keer per dag gemolken worden, omdat dan de aanmaak van melk heel hoog ligt. Hier moet in ieder geval rekening mee gehouden worden door de boer. Doordat een boerderij in de meeste gevallen een familiebedrijf is, zal dit worden aangeleerd door een familielid.

Comments are closed.