Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Oorsprong van ballonnen

Wie heeft de ballon uitgevonden?

De ballon die je op feestjes ziet is ontdekt door meneer Faraday. Voorheen werden ballonnen gemaakt van ingewanden van dieren, zoals de blaas van een varken. De ballonnen werden gebruikt om proefjes mee te doen in het laboratorium, maar al snel werden de ballonnen ook gebruiks als versiering en als kinderspeelgoed.

Hoe worden ballonnen gemaakt?

Ballonnen worden gemaakt van latex, een vloeibare vorm van rubber. De kleur die ze hebben ontstaat door het toevoegen van pigmenten. Dit beïnvloedt de sterkte van de ballonnen nadelig. Daardoor knappen sommige ballonnen eerder dan de ander.

Latex komt van het sap van de rubberboom, die groeit in Maleisië. Dit sap lijkt op melk en men vervoert het in grote tankschepen naar de rest van de wereld. In een ballonnenfabriek gaan mallen met verschillende vormen door een latexbad met een bepaalde kleur. Het latex blijft aan de mal kleven. Daarna rolt men een tuitje aan de ballon. De ballonnen gaan vervolgens in een centrifuge om te drogen. Als laatste worden er eventuele afbeeldingen met de hand op opgeblazen ballonnen gedrukt.

De manier waarop de mal uit de latex wordt gehaald en hoe de latex langs de vorm naar beneden loopt bepaalt de effenheid en egaliteit van de ballonhuid. Hangt de mal recht naar beneden, dan zal de huid bovenaan dikker zijn dan vanonder. Als de mal verticaal hangt tijdens het drogen dan zal de ballon een mooie rechte vorm hebben bij het opblazen. Wordt de mal omgedraaid terwijl de latex naar beneden loopt, dan zal één zijde van de ballon dikker zijn dan de andere en neemt de ballon een gebogen vorm aan bij het opblazen.

Tegenwoordig

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten ballonnen, variërend van decoratieballonnen tot modeleerballonnen. Een ballonnen webshop geeft je zelfs de mogelijkheid om de ballonnen online te bestellen.

Comments are closed.