Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Natuurliefhebbers zijn gewaarschuwd

Wandelaars, fietsers, vissers, hikers, bergbeklimmers; alle beoefenaars van outdoor sporten of hobby’s zijn gewaarschuwd: er bevindt zich een recordaantal teken in ons land. In 2013 zijn de meeste teken gevangen sinds 2006. Bomen zijn veilig, maar het is oppassen geblazen voor bosjes, struiken en hoog gras. Kruis je één van bovengenoemde, controleer dan na afloop van je outdoor-avontuur extra goed op teken. Teken bivakkeren namelijk vaak in het struikgewas of hoog gras, omdat ze op die manier het gemakkelijkst zich kunnen vastklampen iets of iemand die er langs loopt.

 

Het is het hoogste aantal teken in zeven jaar tijd: 16.500 gevangen teken in elf verschillende natuurgebieden in Nederland. Er werken elf groepen vrijwilligers mee aan het Natuurkalenderonderzoek van de Wageningen University, waarbij er op elf vaste locaties van tweehonderd vierkante meter teken worden gevangen sinds de zomer van 2006.

 

Een reden om jezelf extra goed te controleren op teken, want twintig procent van de 1.500 opgestuurde teken droegen de Borrelia-bacterie. Twee procent van de mensen die een teek opstuurden, liepen de ziekte van Lyme op. De elf locaties laten gezamenlijk een duidelijke toename zien van het aantal teken dat gevangen wordt. Dit betekent niet dat op elke plek afzonderlijk meer teken worden gevangen. In vijf van de elf gevallen is er wel een statistische significante toename waarneembaar. Op elke onderzochte locatie werden teken met de Borrelia-bacterie gevonden.

 

De hoogste dichtheid bevindt zich in de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe, het Noord-Hollands duingebied en op de grens van Groningen en Drenthe onder het Paterswoldsemeer. Gedurende 2012 en 2013 kwamen de meeste meldingen vanuit de provincie Gelderland (3.000), gevolgd door Noord-Holland (1.600) en Noord-Brabant (1.400).

 

Het tekenradaronderzoek is afgelopen jaar uitgebreid met een onderzoek naar het effect van een eenmalige preventieve dosis antibiotica binnen drie dagen na het oplopen van een tekenbeet. Er hebben meer dan duizend mensen meegewerkt aan de studie. Op dit moment is het nog te vroeg om een uitspraak te kunnen doen over of het preventief innemen van antibiotica de kans van het krijgen van de ziekte van Lyme vermindert.

Comments are closed.