Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Meer advies is beter

In Nederland kennen we een hoop boerderijen.  Het beroep is behoorlijk geromantiseerd , met dank aan televisieprogramma’s zoals Boer zoekt vrouw, maar het is natuurlijk eigenlijk wel echt keihard werken. Logisch dus dat zij wel wat agrarisch advies kunnen gebruiken. Een wijsman doet daar zijn voordeel mee en kan op die manier beter het bedrijf helpen, en daarmee zelf ontwikkelingen doormaken.

Veel van onze boeren in Nederland zijn veeboer. Een groot daarvan is dan weer koeienboer. Er is in Nederland maar ook in de rest van de wereld een grote vraag naar het vlees en ook naar de melk van koeien. Van koeienmelk wordt natuurlijk ook van alles gemaakt, behalve de melk zelf. Zo verkrijgen we natuurlijk ook producten zoals yoghurt, kwark en slagroom uit melk, maar van de room die van de melk komt kun je weer heerlijk ijs maken, maar laten we vooral onze echte Hollands kazen niet vergeten. Om aan de vraag naar melk te kunnen voldoen moet er voldoende geproduceerd worden.

Hierbij is het natuurlijk ook belangrijk dat het welzijn van de dieren niet verwaarloosd wordt. De koeien moet het namelijk ook goed hebben. Gelukkig zijn er meerdere manieren om ervoor te zorgen dat koeien het ook goed hebben. Zo is het allereerst ook belangrijk om de loopruimte, in de wei bijvoorbeeld, te waarborgen. Wanneer zij genoeg ruimte heeft, kan zij namelijk ook lekker gaan liggen maar belangrijker nog; ook weer goed overeind komen. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben koeien minstens 3 meter vierkante ruimte nodig. De stalinrichting zal dus hierop moeten worden aangepast. Dat betekent dus dat de boer wellicht minder koeien op dezelfde ruimte kan houden, maar hij kan dan wel diervriendelijker produceren en zorgen dat zijn koeien het beste leven hebben dat mogelijk is. En dat draagt, geloof ik, ook weer bij aan de smaak van de melk. Blije melk.

Comments are closed.