Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Last van de zon: parasol of schaduwdoek?

De zon kan fijn zijn, maar af en toe wil je genieten van de schaduw. Het kan immers vrij snel zeer warm worden in de tuin. Voorheen werd vooral voor de parasol als verkoeler gekozen. De parasol kan vrij gemakkelijk overal in de tuin worden neergezet. Je kunt zo schaduw op iedere plek creëren. Tegenwoordig is echter de schaduwdoek helemaal hip en trendy. Waarom wordt er vaak voor het schaduwdoek gekozen? Bij schaduwdoek-verkoper.nl weten ze wel waarom.

Wanneer kun je het beste voor een schaduwdoek kiezen?

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een schaduwdoek als zonweringdoek. Er zitten grote voordelen aan ten opzichte van een parasol. Zo is er geen parasolvoet meer nodig. Je hebt op deze manier meer ruimte in de tuin. Een schaduwdoek is een handig hulpmiddel in de tuin of bijvoorbeeld op de camping. Het kan zowel tijdelijk worden geplaatst, als permanent de tuin van schaduw voorzien. Het zonnedoek beschermt niet alleen tegen teveel zon en UV straling, maar ook tegen teveel hitte, wind of regen. Dit hangt af van het type schaduwdoek dat gebruikt wordt. Er bestaan verschillende type doeken, die bijvoorbeeld waterdicht of waterdoorlatend zijn. Het is daarbij belangrijk erop te letten dat het materiaal wat gebruikt is, ook tegen schimmels bestand is. Een schaduwdoek is verder zeer geschikt tegen inkijk van buitenaf. Meestal kiezen mensen voor een schaduwdoek omdat dit een relatief goedkope oplossing is voor het aanbrengen van schaduw in de tuin en vanwege de duurzaamheid. Het is daarnaast onderhoudsvriendelijk, ruimtebesparend, gemakkelijk te bevestigen en ook robuust. Het hangt van het materiaal af, maar het is zelfs mogelijk om een schaduwdoek het gehele jaar buiten te laten hangen. Mocht dit niet de bedoeling zijn, dan kun je het zonnezeil ook zeer gemakkelijk monteren en demonteren.

schaduwdoek-strand

Harmonicadoek: een aparte categorie binnen de schaduwdoeken

Een aparte categorie binnen de schaduwdoeken zijn de harmonicadoeken. Deze doeken worden ook vaak wavesail genoemd. Die naam geeft ook aan wat het is, een soort schaduwdoek in een golfvorm. Dit doek wordt niet bevestigd aan klemmen, maar aan twee gespannen staaldraden. Dit kan bijvoorbeeld aan twee muren of aan een balkensysteem. Het harmonicadoek is vrijwel altijd gemaakt van materiaal dat water- en weerbestendig is, zodat het doek het hele jaar kan blijven hangen. Een groot voordeel van een harmonicadoek ten opzichte van een schaduwdoek, is dat je gemakkelijk kunt wisselen tussen de zon en schaduw. Je schuift het doek zeer gemakkelijk open langs de kabels. Een schaduwdoek zul je geheel moeten demonteren of monteren. Een parasol is wat dat betreft het gemakkelijkst: je hoeft de parasol slechts in te klappen.

Een schaduwdoek is op iedere plek toepasbaar

Een parasol heeft slechts een bepaalde diameter waarop deze schaduw kan bieden. Deze diameter hangt af van de grootte van de parasol. Een schaduwdoek daarentegen is er in diverse maten. In de eerste plaats zijn er diverse standaardvormen zoals driehoek, rechthoek of vierkant, maar door het combineren van diverse doeken kun je je eigen vorm creëren. Zo kun je bijvoorbeeld extra schaduw creëren tijdens een barbecue naast een zwembad, maar ook jouw gedeelte van de oprit afschermen. Het is bij het uitkiezen van het doek vooral belangrijk te letten op de afmetingen. De maat van het doek is zeer belangrijk. Als het niet helemaal duidelijk is welke maat je moet hebben, is het belangrijk je hierbij goed te laten adviseren door de medewerkers van het bedrijf. Afhankelijk van de vorm die je wilt creëren, kunnen de maten nogal verschillen. Ook bij het plaatsen van meerdere doeken over elkaar, kan het kiezen van de juiste maat vrij gecompliceerd worden. Behalve verschillende vormen, zijn de doeken ook in verschillende vrolijke kleuren beschikbaar. Zo kun je het doek zowel qua design als qua kleur geheel aanpassen aan je persoonlijke smaak. Van trendy en hip tot stijlvol en klassiek, alles is mogelijk.

Het bevestigen van een schaduwdoek

Geen zin meer in een parasolvoet die om de haverklap omvalt en veel ruimte inneemt? Een schaduwdoek wordt aan palen bevestigd, waardoor je geen last meer hebt van een plaats innemende voet op de grond. Een schaduwdoek wordt het beste bevestigd met behulp van een spanmoer. Deze kan het doek tot windkracht zeven op zijn plek houden. Boven windkracht zeven is het verstandig om het doek even uit de wind te halen. Als je een super stevig doek wilt, is het een goed idee een Nesling HDPE doek met dubbel gestikte naden te kiezen. Ook kun je kiezen voor aangestikte ringen in plaats van gestanste ogen. Het doek is zeer eenvoudig zelf te bevestigen met behulp van oogschroeven, haken en kabels. Deze oogschroeven bevestig je in de muur, de muur moet dus wel behoorlijk stevig zijn. Ook kun je kiezen voor palen of bomen, mits die stevig genoeg zijn. Het doek moet je licht hellend ophangen. Zo kan het water bij regenval of condens goed weglopen. Als je gebruik maakt van palen, moeten deze minstens 80 centimeter in de grond geplaatst worden. Zo weet je dat het stevig vastzit. Als het gaat om een groot schaduwdoek, is het handig om de ruimte tussendoor te overbruggen door middel van een ketting met een karabijnhaak. Op die manier zit het doek goed vast.

Balkon-met-schaduwdoek

Opbergen en onderhoud

Het opbergen en onderhoud van schaduwdoeken is, net als parasols, zeer eenvoudig. Bij parasols zul je de parasol en de parasolvoet in de schuur moeten opbergen. Met het doek is dit hetzelfde. Deze kun je eenvoudig demonteren en in de schuur opruimen. Het onderhoud van het doek is zeer eenvoudig. Het is slechts een kwestie van wassen met een spons, lauw water en een zachte borstel. Zachte zeep is vaak voldoende, chemisch reinigen wordt ten strengste afgeraden. Het doek is dus zeer gemakkelijk in gebruik en geeft je het ultieme vakantiegevoel in de tuin. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer mensen kiezen voor een schaduwdoek.

Comments are closed.