Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Koeltransport kan veel goedkoper

“Koeltransport kan veel goedkoper”
Door bij koeltransport de lading te koelen met behulp van elektriciteit in plaats van diesel kunnen er miljoenen euro’s bespaard worden door transportbedrijven. Dat wordt na onderzoek geconcludeerd door studenten Werktuigbouwkunde van de TU Delft. Ook een forse CO2- en NOx-emissiereductie zou haalbaar moeten zijn volgens de studenten.

Onderzoek naar koeltransport
De studenten van TU Delft hebben in samenwerking met NomadPower en Visbeen Transport onderzoek gedaan naar de uitstoot en het verbruik van trucks die onderweg in Europa hun lading op parkeerplaatsen koelen door middel van een dieselgenerator. Tegelijkertijd werd er onderzocht wat het resultaat zou zijn als dezelfde vrachtwagens gekoeld zouden worden door middel van elektriciteit. De resultaten geven aan dat koeltransport veel goedkoper, stiller en groener kan.

Besparing van 30 tot 50% met elektrische koeling
Zo schatten de TU-studenten naar aanleiding van het onderzoek dat koeltransporteurs om en nabij € 2000,- per jaar per truck kunnen besparen, mits er consequent gebruik wordt gemaakt van elektrische koeling. Afhankelijk van de buitentemperatuur en de aard van de lading zou een besparing van liefst 30% tot 50% op de brandstofkosten kunnen worden bereikt. Zo bedraagt het dieselverbruik bij een buitentemperatuur van 21°C en een lading die op -15°C geconditioneerd moet worden gehouden circa 1,37 liter per uur, terwijl er slechts 3,13 kWh aan elektriciteit nodig zou zijn. Bij een ladingtemperatuur van -5°C zou het circa 1,05 liter diesel per uur verbruiken, waar 1,33 kWh aan elektriciteit genoeg zou zijn.

Lager geluidsniveau en milieuvriendelijker
Tevens concludeert het onderzoek dat het geluidsniveau van koeltransport door middel van elektriciteit 4-5 decibel lager ligt, dan wanneer er gekoeld wordt met behulp van een dieselgenerator. Bovendien zou de CO2-uitstoot volgens de studenten kunnen worden gereduceerd met 65 en 80 procent, terwijl de emissie van NOx met circa 50 procent naar beneden kan worden gebracht.

Comments are closed.