Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Intel of AMD processor? Info omtrent de keuze bij het samenstellen van een computer!

Het samenstellen van een geschikte computer op maat kan een lang proces zijn waarbij vele beslissingen dienen genomen te worden, maar de belangrijkste vraag is wellicht: Kies ik best voor een Intel- of AMD processor wanneer ik mijn computer op maat bepaal?

Intel of AMD

Hier kunnen we een kort en duidelijk antwoord op geven. Kies voor Intel als u op zoek bent naar prestaties boven alles. Dit is dan meestal specifieker voor de zwaardere gaming computers, of specifieke computers voor het werken met zwaardere software zoals 3D tekenprogramma’s, visualisatieprogramma’s of zwaardere rekenprogramma’s. De CPU-benchmarks die overal te vinden zijn op het internet tonen aan dat Intel-processors over het algemeen de beste keuze zijn als het aan komt op prestaties.
Indien u daarentegen gaat voor een computer voor alledaags gebruik zoals surfen op internet, lezen van e-mails, bekijken van filmpjes en basis tekstverwerking dan is de beste keuze meestal een AMD-processor. AMD processors zijn over het algemeen meer gericht op budget dan op prestaties.

De nieuwste Intel Haswell processors (core i7) zijn gericht op het gebalanceerd gebruiken van energie, waardoor deze processors een grote sprong voorwaarts maken op de levensduur van de batterij wanneer ze gebruikt worden in laptop computers. Om hierbij een eenvoudig voorbeeld te geven: wanneer een laptop met een Intel Haswell processor op standby staat en regelmatig nieuwe e-mails, sociale media updates download,…  is het mogelijk de laptop 7 dagen draaiende te houden met één volgeladen batterij.

Maar de zwaarste Intel Core i7-4470K levert niet echt veel nieuws, zeker niet als je het prijskaartje van 250 euro er naast legt. In laptop computers kan deze nieuwste processor het verschil bewijzen, maar voor traditionele desktop computers blijf je best nog even bij de voorganger: de “ivy bridge”, zeker als het op prijs-kwaliteit aan komt.

Intel versus AMD: De AMD competitie.

Als je u afvraagt hoe het komt dat Intel weg kan raken met de medaille voor de desktop processors, dan is het antwoord niet ver te zoeken: ze hebben gewoon niet veel competitie. Dit komt grotendeels omdat AMD al een geruime tijd achter Intel aanholt, en gewoon niet in strijd kunnen gaan met het beste van Intel.

Intel versus AMD: Welke van de twee is nu werkelijk het beste?

Zoals eerder gezegd hangt dat af naar welk systeem u op zoek bent, systeembouwers of mensen die een computer op maat willen kopen wegen best de pro’s  en contra’s af, hieronder probeer ik een kort en duidelijk antwoord te geven op de hamvraag van dit stuk:

  • In de budget markt, waar de prijs boven alles gaat kan je de beste deals sluiten bij het kiezen voor een AMD- processor.
  • Wanneer je gaat voor een high-performance computer, dan ga je best over naar een Intel gebaseerde processor.

Hoe dan ook dien je voor uzelf eerst te beslissen waarvoor je uw computer gaat gebruiken vooraleer je de geschikte processor kiest.

Comments are closed.