Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Informatie over plasmasnijden

Sinds dat plasmasnijden een mogelijkheid is om materialen te snijden, wordt het gezien als alternatief voor autogeen snijden. Het principe van plasmasnijden is redelijk basic uit te leggen. De basis wordt gevormd door een elektrische boog. Middels een kleine boring in het koperen mondstuk staat deze elektrische boog tussen een elektrode en het werkstuk. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur en de snelheid van het boogplasma aanzienlijk worden verhoogd. De temperatuur kan boven de twintigduizend graden Celsius uitkomen, de snelheid kan in de buurt komen bij de snelheid van geluid. Er wordt zoveel plasmagas op het werkstuk “geblazen” dat een deel van het materiaal als het ware smelt.

Kwaliteit van de snede

Met plasmasnijden wordt een snedekwaliteit bereikt die vergeleken mag worden met de snijkwaliteit van autogeen snijden. Plasmasnijden is echter een smeltproces, waarbij aan de bovenzijde van de snede vaak een ronding te zien zal zijn. Dit komt mede doordat er bovenin de snede meer vermogen wordt gebracht dan onderin. Deze oneffenheid kan prima verholpen of verminderd worden met behulp van speciale systemen.

Te snijden materialen

Door de hoge boogtemperatuur is plasmasnijden uitermate geschikt om materialen te snijden die niet via het autogene proces gesneden kunnen worden. Denk hierbij aan aluminium, koper, brons, gietijzer, roestvast staal en mangaanstaal. Hierbij wordt gekozen voor plasmasnijden, omdat autogeen snijden geen mogelijkheid is. Met plasmasnijden kunnen zowel rechte lijnen als contouren worden gesneden. Het is mogelijk om plasmasnijden onder water uit te voeren of met behulp van een waterdouche. De vervorming van de producten wordt zo grotendeels beperkt en de uitvoerende plasmasnijden heeft aangenamere arbeidsomstandigheden.

Comments are closed.