Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Hoofddeksels

Hoeden, petten en mutsen ze hebben een ding gemeen ze bedekken je hoofd en maken je outfit af. Soms worden ze gebruikt voor een statement, een andere keer als grap en vaak als modestuk om als een kers op de taart het geheel mooi te maken. Er zijn veel verschillende soorten hoofddeksel. In dit artikel zal ik de meest voorkomende soorten toelichten.

Hoeden

Al honderden jaren gebruikt men hoeden voor kleding. Het zijn kledingstukken die zich typeren om op het hoofd te liggen als een deksel en zijn de basisvorm van deze categorie. Vroeger werd er vaak gedaan aan klasse onderscheiding door middel van hoeden bij mannen. Zo hadden de industrialisten vaak hoge hoeden, de middeklasse bolhoeden en bestuurders deukhoeden. Ook waren sommige hoeden alleen voor bepaalde volken weggelegd. Mexicanen staan bijvoorbeeld bekend om hun sombrero, een uit de kluiten gewassen cowboy hoed versierd met mooie kleuren. De Panama hoed was weggelegd voor koloniale mogenden in Centraal-Amerika, maar wordt tegenwoordig over de hele wereld gedragen. Ook materialen verschillen veel, je hebt hoeden van stro, katoen, papier of plastic, maar ook nog ontelbaar veel andere materie. Bij vrouwen draait een hoed vaak om extravagantie. Zo is er bijvoorbeeld op Prinsjesdag in Nederland de competitie voor de meest bijzondere hoed gaande. In deze competitie is het wel onbeleefd om een grotere hoed dan de koningin te dragen.

Petten

Een pet was van oorsprong een kledingstuk dat vooral door boeren en arbeiders werd gedragen. De cap voorkwam dat de zon constant in de ogen scheen. Deze traditionele pet is echter bijna volledig uit het straatbeeld verdwenen en tegenwoordig draagt men meer honkbalpetten of snapbacks. Dit zijn modieuze en populaire varianten met veel verschillende kleuren en prints. Met de opkomst van het internet is het tegenwoordig heel makkelijk petten kopen in verschillende varianten en kleuren.

Comments are closed.