Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Hoe onderhoud je een rollator?

Een rollator die niet juist werkt kan erg gevaarlijk zijn. Mankementen als een kapotte rem, versleten wielen of onderdelen die los zitten kunnen leiden tot gevaarlijke situaties waarbij de rollator niet werkt en mensen met hun rollator tegen dingen kunnen aanbotsen of kunnen vallen. De meeste mensen met een rollator zijn al slecht te been en een val of klap zal hun dus ook niet goed doen. Wees dus erg alert als iemand in uw omgeving een rollator gebruikt.

Dit zijn enkele mankementen die er bij een rollator kunnen plaatsvinden:

De rem moet altijd perfect functioneren. Het gevaar is dat men voorover kan vallen of niet op tijd kunnen stoppen. Het is dus belangrijk om uw rollator een keer per jaar te laten controleren.

Ook remkabels die uitsteken zijn erg gevaarlijk mensen kunnen met hun rollator blijven hangen. Hierdoor kunnen ze ook voorover vallen. Het is dus belangrijk om kabels die uit hangen weg te werken. Ook zijn er tegenwoordig rollators te koop waarbij de remkabels zijn verwerkt in het frame.

Een ander probleem zijn los zittende handvaten. Ook dit lijkt onschuldig maar kan erg gevaarlijk zijn. Als iemand op zijn rollator leunt en deze onverwacht weg schiet omdat het handvat loslaat kan iemand hard vallen.

Een rollator die niet goed is vergrendeld is ook erg gevaarlijk het kan zijn dat als u bijvoorbeeld een stoep op gaat de rollator in klapt en dus onder u weg zakt. Dit kan voor gevaarlijke taferelen zorgen. Ook zijn er rollators zonder vergrendeling deze raden wij u ten strengste af.

Er zijn nog enkele andere problemen die zich voor kunnen doen bij een rollator. Wij raden u aan op bij een van de bovenstaande problemen of andere problemen contact op te nemen met uw leverancier. Het nummer van de leverancier staat meestal op het frame van de rollator.

Comments are closed.