Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Hoe onderhoud ik een pelletkachel?

Het hebben van een pelletkachel brengt vele voordelen met zich mee. Niet alleen bespaart u veel kosten ten opzichte van een cv-ketel en is het beter voor het milieu, het brengt ook nog een erg gezellige sfeer voor in uw woonkamer!

Wanneer u een pelletkachel regelmatig gebruikt, dient u deze ook regelmatig schoon te maken. Het onderhouden van een pelletkachel is gelukkig vrij eenvoudig en kost minimale inspanning. Hier leest u hoe u het beste de kachel kunt schoonmaken en hoe vaak u dit dient te doen.

Wanneer?

Om een pelletkachel zo lang mogelijk mee te laten gaan is het verstandig om deze na 1 of 2 dagen (of 30 branduren) schoon te maken. U kunt dit het beste doen vóór het gebruik van de kachel, wanneer de kachel koud is en het as is afgekoeld.

Naast het geregeld schoonmaken van de kachel, is het verstandig om ook een jaarlijkse schoonmaak te houden. Deze grote schoonmaak moet gedaan worden wanneer de pelletkachel tussen de 900 en 1200 branduren heeft gemaakt of een zodanig verminderd rendement heeft. Om dit onderhoud te laten plaatsvinden is het het makkelijkste om uw desbetreffende leverancier te contacteren.

Hoe?

Voor de regelmatige onderhoudsbeurt is het verstandig om gebruik te maken van een aszuiger of een asemmer die u kunt koppelen aan uw stofzuiger. Begin met het reinigen van de brandkorf. Haal deze uit zijn houder en klop het resterende as leeg in de asemmer of verbrandingsruimte. Verwijder de asresten en let op dat de gaatjes goed schoon zijn. Zorg ervoor dat de verbrandingsruimte goed schoon wordt gezogen en er geen asresten meer overblijven. Hiernaast dient u de aslade uit te nemen en leeg te zuigen zodat alle plekken 100% asvrij zijn.

Wanneer het raampje wat viezig is kunt u deze met wat simpel schoonmaakmiddel en een doekje weer helder krijgen.

Waarom?

Wanneer een pelletkachel meer dan 1000 branduren maakt raakt de inhoud ervan als het ware verstopt. Dit heeft als gevolg dat er minder zuurstoftoevoer mogelijk is naar het branderpotje, wat weer betekent dat de pellets niet volledig zullen branden. De pellets hopen zich dan op in het potje en vormen een hardnekkige viezigheid wat ten koste gaat van de kwaliteit van uw kachel.

Het bijhouden van uw pelletkachel is dus belangrijk omdat u zo veel langer geniet van de vele voordelen die het u biedt. Door het onderhouden zal de kachel er tevens beter uitzien en meer rendement leveren.

Meer informatie over de werking van een pelletkachel en het onderhoud vindt u hier.

 

 

Comments are closed.