Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Het gevaar van koolmonoxide verhelpen!

Het gevaar van koolmonoxide verhelpen!

Elke week komt het wel een keer in het nieuws. Doden door een koolmonoxide vergiftiging. Meestal veroorzaakt door een defecte of slecht geplaatste Cv-ketel in combinatie met de uitstekende isolatie in onze huizen. Gelukkig is zo’n ramp te voorkomen!

Hoe doodt koolmonoxide?

In een Cv-ketel zit koolmonoxide. Deze komt vrij bij brand of bij Cv-ketels waar geen onderhoud bij plaatsvindt. Als het gebeurt verspreid de koolmonoxide zich heel langzaam en gelijkmatig in de ruimte. Het koolmonoxide gehalte in het bloed stijgt en de slachtoffers worden slaperig. Ze hebben niets door, want koolmonoxide is geurloos en smaakloos. Het slachtoffer zoekt een plekje op om even te rusten terwijl het koolmonoxide gehalte in het bloed steeds hoger wordt. Uiteindelijk eindigt het vaak fataal! Alleen voor de erg alerte mensen onder ons kan zo’n vergiftiging opgemerkt worden. Dat kan door te kijken naar de vlam in de ketel (gasvlammen oranje of gelig in plaats van blauw) en opletten of de ramen beslaan. Ook lichamelijke klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, verwarring, misselijkheid en hartritmestoornissen kunnen een indicatie zijn van koolmonoxidevergiftiging.

Wat kan er aan gedaan worden?

Ons advies is om altijd een koolmonoxide melder te plaatsten wanneer uw CV-ketel meerdere jaren oud is. Maar het plaatsen is wel een werkje waar over nagedacht moet worden. Zo moet u er rekening mee houden dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht en dus naar beneden zakt in de woonruimte. Daarom moet de melder op ongeveer 1,5 meter hoogte geplaatst worden. De afstand van de meter mag maximaal 2 meter zijn. Bij koolmonoxide is snelheid van levensbelang. De melder waarschuwt u op tijd.

Waar mag u de melder plaatsen?

  • In grote open ruimtes
  • In droge ruimtes
  • In droge plekken of hoeken
  • Uit de buurt van een hittebron zoals een radiator of fornuis
  • Weg van gordijnen

Comments are closed.