Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Het echtscheidingsconvenant: een belangrijk papier bij scheiding

Je ontkomt er niet aan. Als je gaat scheiden moet er een echtscheidingsconvenant komen. Dit convenant is het belangrijkste stuk voor de rechtbank. Die moet hier uiteindelijk een akkoord voor geven en pas dan kunnen jullie je bij de gemeente laten registreren als niet langer gehuwd maar gescheiden. Eerder ben je formeel gewoon nog getrouwd. Een echtscheidingsconvenant hoef je niet helemaal zelf te verzinnen. Er zijn legio voorbeelden en checklijstjes te vinden zodat je niets over het hoofd ziet. En uiteindelijk zal jullie mediator of advocaat het convenant ook secuur doornemen om te voorkomen dat er gekke dingen in staan.

Wat staat er in een echtscheidingsconvenant

Het leven dat jullie samen hebben opgebouwd moet in tweeën gesplitst worden. En dat is best pittig om te doen. Alles moet verdeeld worden. Tot de kleinste details moet er nagedacht en beslist worden wie wat krijgt en wie waar moet toegeven. Vooral de huisvesting is bij een scheiding een groot punt. Want als jullie een koophuis hebben is er de vraag of één van beiden daar wil blijven wonen. En kan die dan de hele hypotheek ophoesten? En kan de ander uitgekocht worden? Of worden de lasten te zwaar en moet er verkocht worden? Hoe kom je zo snel aan nieuwe woonruimte? Hoe wordt de eventuele overwaarde verdeeld.

Regel het goed, kom voor jezelf op

Naast het huis moeten ook roerende goederen verdeeld worden. Vergeet de opgebouwde pensioenen niet! Het beste is om die om te zetten naar alleen een eigen pensioen zodat je later niet alsnog een pensioentje van je ex krijgt. Ook schulden moeten verdeeld worden, net als banktegoeden en spaargelden. Er is zo veel te regelen. Belangrijk is dat de afspraken tot op de komma in het echtscheidingsconvenant komt te staan. Laat niets aan het toeval over! Daar krijg je later spijt van.

echtscheidingsconvenant

Leave a Comment