Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Geld tekort of over?

Wijzeringeldzaken

Elke maand geld tekort komen, niet kunnen kopen en doen wat je wilt, het gevoel hebben dat je zuinig aan moet doen, eens per jaar je belastingteruggaaf doen en dat geld binnen een jaar weer op maken, niet op vakantie kunnen. Dit was het verhaal dat ik te horen kreeg bij een klant. Ze hadden geen schulden, maar ook geen spaargeld en hadden het naar eigen zeggen financieel best moeilijk. Graag zouden ze nog eens een mooie verre reis maken, maar ja, dat zat er niet in. Werk aan de winkel dus.

Ik had deze klant gevraagd van te voren een lijst met inkomsten en uitgaven te vullen. De inkomsten waren duidelijk, de uitgaven minder duidelijk. Gedurende het gesprek moesten er nog uitgaven aangevuld en documenten bij gezocht. Documenten opzoeken was niet zo makkelijk, die lagen verspreid over een aantal plekken in het huis. Maar uiteindelijk hadden we alle gegevens en maakte ik een maandbegroting. Hetgeen als eerste opviel was dat er € 400,- tot € 800,- per maand over zou moeten zijn volgens de gegevens van de klant. Dat was er niet, er was zelfs een maandelijks tekort. Daarom hebben we afgesproken om een kasboek bij te gaan houden. Na een maand kwam de uitslag. Variabele uitgaven van € 1200,- i.p.v. € 500,-. Dan zie je maar weer hoe makkelijk het is om ongemerkt veel geld uit te geven. Het mooiste was nog dat de klant er nog meer van schrok als ik. Hier konden ze zeker een paar honderd euro per maand op besparen.

Daar bovenop kwam nog een besparing van € 40,- per maand op de energie, € 15-20 op tv abonnementen en € 20,- per maand in verband met een dubbele verzekering. In totaal bijna € 1000,- per jaar! Tel daar bij op een besparing op de variabele lasten van € 200,- per maand en je bespaart € 3500,- op jaarbasis. Komt die droomreis toch nog binnen handbereik en ze hebben niet meer elke maand de stress van niet rondkomen.

Heb jij ook het gevoel het financieel zwaar te hebben? Wellicht ligt de oplossing vlakbij, namelijk in jouw eigen inkomsten en uitgaven. Wordt ook wijzeringeldzaken.

Comments are closed.