Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Enkele tips voor het kopen van een grafische kaart

Wanneer u een gaming computer wil kopen is het belangrijkste onderdeel de grafische kaart. In dit artikel geef ik kort enkele tips waarop je dient te letten wanneer je een grafische kaart wil kopen.

Grafische kaart

* Het model nummer is van cruciaal belang voor de bepaling van de grafische kaart.

De ultieme kracht indicatie van eender welke grafische kaart is het model nummer, wat een combinatie van grafische processor (GPU), clock snelheden, en geheugen bandbreedte representeert. Het formaat is merknaam + modelnummer, bijvoorbeeld: Radeon R9 290, of Geforce GTX 780.

Een overclockt model van de fabriek uit met meer RAM mag dan wel indrukwekkend lijken, maar je kan er bijna zeker zijn dat het minder krachtig is dan een gewone uitvoering van het volgende hoger model.

Dus is het belangrijk – wanneer gaming performance uw hoofddoel is- dat u de hoogste en recentst mogelijke grafische kaart koopt dat je u op het moment kan veroorloven, dit binnen redens natuurlijk. Zelf wanneer je een ongelimiteerd budget hebt zou je niet boven de € 350 hoeven te gaan om een zeer vlugge grafische kaart te hebben. Alles boven deze prijs is heeft niet meer zo’n geweldige resultaten in vergelijking tot het geld dat je er voor neer legt.

Er bestaan op internet goede websites die voortdurend de nieuwste grafische kaarten testen en vergelijken met elkaar. Hierdoor krijg je een heel goede indicatie van hoe de ene grafische kaart ten opzichte van de andere staat.

Let er ook op dat andere componenten in uw gaming computer een beperkende factor kunnen hebben, weet daarom waar uw “bottlenecks” in uw systeem zitten.

 

* Het geheugen: Grootte doet er niet toe, maar de bandbreedte is belangrijk!

Kiezen voor een grafische kaart omdat het meer geheugen heeft is net zoals kiezen voor een exclusieve auto gebaseerd op de grootte van de benzinetank. De fixatie op de hoeveelheid RAM geheugen is de grootste, meest voorkomende fout gemaakt door gamers wanneer ze van plan zijn een nieuwe grafische kaart te kopen.

Tenzij u ongelooflijke hoge resoluties op verschillende schermen wenst te draaien (bijvoorbeeld 3 schermen tegelijk of een 4 K scherm), hoef je niet te kijken naar de hoeveelheid RAM waarover de grafische kaart beschikt. Wanneer je wenst te gamen op HD-resolutie (1920×1080) of hoger dien je in de eerste plaats te kijken voor een high-end model, en deze types grafische kaarten beschikken sowieso reeds over meer RAM-geheugen.

Wat daarentegen wel zeer belangrijk is, is de bandbreedte. Bandbreedtes variëren afhankelijk van de prijs van de grafische kaart en de kracht, dien je één ding altijd te onthouden: GDDR5 geheugen biedt dubbel zoveel bandbreedte als DDR3 aan dezelfde clocksnelheid. Dus wanneer je twijfelt tussen een grafische kaart met DDR3 of GDDR5 geheugen, is de keuze vlug gemaakt.

Onthoud het volgende: Wanneer het neerkomt op het kopen van een grafische kaart: 1 GB GDDR5 Geheugen is ontegensprekelijk vlugger dan 4GB DDR3 geheugen.

* Het systeem: Ken de zwakste punten.

In een gaming computer is het belangrijkste onderdeel de grafische kaart, maar de rest van het systeem speelt eveneens een belangrijke rol. Het is belangrijk op de hoogte te zijn van de beperkingen van uw volledige computer.

Wanneer u bijvoorbeeld een oudere dual-core processor, zoals een Celeron, Pentium, Sempron, Athlon X2, … hebt, zal uw systeem simpelweg niet meekunnen met de kwaliteit van een hoge performantie grafische kaart, verspil daar dus geen geld aan. Koop dan liever een mid-range grafische kaart. Of als u toch de beste gaming ervaring wenst, overweeg eerst de processor te upgraden naar een nieuwer -en zwaarder- model.

Ook speelt scherm is een belangrijke factor. Een oudere monitor met een resolutie van bijvoorbeeld 1280×1024 heeft geen nood aan de duurst mogelijke grafische kaart. Het omgekeerde geldt ook: Wanneer je van plan bent om 3 HD monitors in surround te plaatsen, zal een mid-range grafische kaart u niet van het aantal framerates voorzien dat u wenst in moderne 3D games.

Ken uw doelen, overweeg welke types games u wenst te spelen en maak dit overeenstemmend met uw volledige computer, en overweeg upgrades waar nodig.

 

* SLI of Crossfire? Twee grafische kaarten is niet altijd beter dan één.

Beide ontwikkelaars van grafische kaarten – AMD en Nvidia- bieden een mogelijkheid om meerdere grafische kaarten aan elkaar te linken om de kracht van de computer te verbeteren. Dit heet bij Radeon kaarten Crossfire en bij Geforce kaarten SLI.

Dit lijkt een geweldig idee, maar denk niet dat 2 grafische kaarten in 1 computer effectief het dubbele van de kracht oplevert, u dient eerder te rekenen op een toename in kracht van 20% tot 50%. Dit voordeel verminderd nog meer wanneer je drie of meer grafische kaarten aan elkaar koppelt.

Begrijp mij niet verkeerd, wanner het komt op het gebruik van meerdere 4K monitors, is het zeker nodig om meerdere grafische kaarten aan elkaar te koppelen, maar wanneer het komt op een enkele HD monitor is het pure geldverspilling. Vermijd het hele gedoe met één enkele high-end grafische kaart.

* Het koelsysteem.

High performance grafische kaarten gebruiken meestal veel stroom, wat op zijn beurt een enorme hitte produceert waardoor uw grafische processor zou kunnen verbranden zonder koeler. Over het algemeen zijn eer twee soorten koelers: standaard koelers en aftermarket koelers.

Standaard koelers zijn meestal te vinden op lage-kost grafische kaarten. Deze koelers duwen opgewarmde lucht uit de achterkant van de behuizing weg naar buiten, wat op zich goed is omdat dit de temperatuur van uw computer onder controle houdt. Minder goed is dat dit type koelers over het algemeen meer geluid maken.

Voor enkele euro’s meer kan je grafische kaarten vinden die uiterust zijn met high-performance op maat gemaakte koelers. Deze zijn uniek voor elke ontwikkelaar. Dit type koelers zijn over het algemeen veel stiller en doen hun werk veel beter.

Comments are closed.