Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Energielabel belangrijk bij aan- en verkoop woningen

Steeds meer mensen houden er bij het kopen van een woning rekening mee hoe dat het energielabel van de woning is. De woonlasten bestaan voor een groot deel uit de energiekosten. Als je een woning gaat kopen of huren kan er veel verschil zitten in de isolatie van de woning. Je wilt een energiezuinige woning omdat je dan per maand minder vaste lasten hebt. Het is daarnaast niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook beter voor het milieu. Het is aan te raden een energielabel op te stellen wanneer je een woning gaat verkopen of verhuren. Je kunt het aan de kopers of nieuwe huurders laten zien en zij kunnen dan zien hoe zuinig je woning is wat betreft het energieverbruik. Dat kan voor hen juist dat duwtje in de rug zijn dat ze nodig hebben om te beslissen om jouw woning te huren of te kopen.

Energielabel voor woningen

Bij woningen gaat het bij het energielabel over klassen met A+++ tot en met de G. Er worden ook kleuren gebruikt, donkergroen tot en met rood. Deze kleuren geven aan hoe zuinig de woning is, dat wordt dan weer vergeleken met andere woningen. Als een woning energielabel A+++ heeft en de kleur donkergroen, dan wil dat zeggen dat de woning erg energiezuinig is. Energielabel G is rood van kleur en dat wil zeggen: zeer ongunstig in het energieverbruik. Als je dus een woning zoekt die energiezuinig moet zijn dan moet je zo dicht mogelijk bij de A+++ zitten en bij de donkergroene kleur. Hoe meer je naar het rode neigt, hoe minder energiezuinig de woning is. Veel mensen denken er niet meteen aan wanneer zij een woning kopen om naar een energielabel te vragen, maar het geeft juist veel inzicht in de kosten die je later kunt krijgen.

Isolatie en energielabel

Wanneer een woning goed is geïsoleerd, dan betaal je veel minder aan energiekosten en natuurlijk is het energielabel dan prima. De woning is energiezuinig en dat is van groot belang als je aan het milieu denkt. Vraag daarom altijd naar een energielabel wanneer je naar een woning gaat kijken. Of dat je nu gaat huren of kopen, je moet je bij alle woningen bewust zijn van het energieverbruik. Vraag daarom de gegevens op, een energielabel zegt namelijk zoveel over de woning dat het voor jou de reden kan zijn om daarom de woning wel of niet te kopen. Als de woning niet energiezuinig is en een energielabel staat bijna op rood, dan kunnen de kosten hoog oplopen. De vraag is of je dat wel wilt, ook al is de woning nog zo mooi. Je kunt er wel een bouwproject van maken. Je kunt namelijk stapsgewijs de woning energiezuiniger maken en van een rood energielabel naar een donkergroen energielabel toe werken. Je hebt het dan zelf in de hand en kunt beetje bij beetje zorgen dat de woning energiezuiniger wordt. Als je het huis van je dromen hebt gevonden, dan is dat vast en zeker de moeite waard en kun je die keuze het beste maken. Een energielabel zegt veel over de woning, dus vraag er altijd naar en zorg dat je weet wat je er zelf aan kunt doen om je woning energiezuiniger te maken.

Meer informatie over energielabel: www.bouwkundigadviesbureau.net

Comments are closed.