Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Elektriciteit

Als u overweegt elektra aan te leggen is het handig om iets te weten over elektriciteit, vermogen oftewel watt. Tegenwoordig zijn in de meeste huizen 6 of meer stroomgroepen aanwezig. Deze stroomgroepen zijn beveiligd met verschillende stoppen of automaten. Als u thuis gaat klussen moet u wel iets weten over elektriciteit en hoe u hier mee om moet gaan.

Welk vermogen per groep?

Het is handig om te weten hoeveel vermogen u op een groep aan kunt sluiten, anders heeft u de kans dat de stop doorslaat. In de huizen in Nederland bedraagt de spanning 230 volt. Bij een groep van 16 ampère is het vermogen dat op deze groep kan worden aangesloten: 230 V x 16 A = 3680 watt. In het algemeen geldt: spanning (volt) x stroomsterkte (ampère) = vermogen (watt). Voor het bereken van een nieuwe groep moet u van deze berekening altijd 10% aftrekken.

Rekenvoorbeeld

Als u op een elektriciteitsgroep van 3680 watt, 5 lampen van 40 watt, 10 lampen van 15 watt, een LCD televisie van 300 watt en een radio van 60 watt aansluit (en tegelijk aanzet), dan is de belasting: (5 x 40) + (10 x 15) + 300 + 60 = 710 watt. Dit is onder het maximum van 3680 watt, dus is er niets aan de hand.

Installateur

In principe zult u het maximum niet snel overschrijden. Grote apparaten zorgen vaak voor een zware belasting van het elektriciteitsnet. Deze apparaten worden vaak op een aparte groep aangesloten. Om dit voor elkaar te krijgen is het soms nodig om de bedrading te vernieuwen of moet er een nieuwe groep bij worden gemaakt. Mocht dit nodig zijn, dan kunt u dit laten doen door een vakkundige elektricien. Hij beschikt ook over het juiste gereedschap en de juiste kennis om deze handelingen uit te voeren.

Comments are closed.