Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Echtscheiding met een beperkt budget

Niemand wil het echtscheiding. Toch strandt 1 op de 3 huwelijken. Ondanks die wetenschap stappen velen in het huwelijksbootje. En gelukkig slagen de meeste huwelijken wel. De sleutel van het succes ligt in het evenwicht van geven en nemen. Wat nu als de balans hierin zoek raakt? Wat als je alles hebt geprobeerd maar langer samen leven niet meer mogelijk is? Dan rest er niets anders dan een echtscheiding. Een scheiding brengt veel met zich mee: emoties, pijn, en soms helaas ook een gevecht. Komen jullie er samen niet uit en is het onmogelijk om de zaken onderling te regelen en verdelen en wil geen van beiden toegeven? Dan rest er niet anders dan een gang naar een advocaat. Een dure aangelegenheid want jullie hebben er beiden één nodig.

Als je geen advocaat kan betalen

Wat nou als je een advocaat onmogelijk kan betalen? Dan bestaat er in bepaalde gevallen recht op bijstand. In dit geval ene pro deo advocaat. Een pro deo advocaat is een gewone advocaat die echter wel ingeschreven moet staan bij de Raad van Rechtsbijstand. Wanneer je inkomen en vermogen onder een bepaalde grens ligt kun je een zogenaamde toevoeging krijgen. Deze kan aangevraagd worden door je advocaat. Er wordt gekeken naar je financiële situatie van twee jaar geleden. Hiervoor worden de gegevens van de belastingdienst gebruikt. Houd er dus rekening mee dat dit inkomen en/of vermogen na de scheiding met terugwerkende kracht kan wijzigen. Mogelijk hebben jullie beiden recht op een pro deo advocaat. Maar het is ook heel goed mogelijk dat één van beiden de advocaat zelf moet betalen.

Zoek een advocaat met inschrijving bij de Raad voor Rechtsbijstand

Natuurlijk is het altijd voordeliger wanneer er een gezamenlijke mediator wordt ingeschakeld. Maar in sommige gevallen is een eigen advocaat nodig. Wel fijn om te weten dat je ook met een beperkt budget voor je rechten op kan komen. Een pro deo advocaat krijgt overigens gewoon betaald. In dit geval door het Rijk. Je betaalt wel een eigen bijdrage waarvan de hoogte afhankelijk is van je inkomen en vermogen.

echtscheiding

Leave a Comment