Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

De kroonluchter

De kroonluchter wordt populairder

Het moderne van nu mixen met het klassieke van vroeger zie je steeds meer terug in het interieur. En dat is ook de reden waarom de kroonluchter populairder gaat worden. Niet alleen boven de eettafel zie je de kroonluchter, maar ook in keuken, hal of kinderkamer. De materialen kunnen variëren van keramiek tot kristal en van glas tot staal. Ook kun je een kroonluchter in je atelier hangen voor een mooi interieur. Benieuwd hoe de kroonluchter is ontstaan en welke modellen er zijn?

Ontstaan van de kroonluchter

Van oorsprong heeft een kroonluchter kaarsen. Je komt wel elektrische modellen tegen maar een antiek elektrisch exemplaar is eigenlijk zeldzaam. In het jaar 1879 werd de gloeilamp door Edison uitgevonden. Pas vanaf het jaar 1911 werd de gloeilamp voor het huishouden goed gebruik gemaakt, mede door het gebruik van wolfraamdraad. Wel komt voor dat antieke kaarsenkroonluchters omgebouwd zijn voor elektriciteit.

Kroonluchter materialen

In kroonluchters zit vaak kristal en/of glas verwerkt. Vanaf de 17e eeuw werden in Italië glazen kroonluchters ontworpen. En aan het einde van deze eeuw werd in Engeland het kristalglas of loodkristal ontdekt. Hierbij moet je denken aan glas waar een percentage lood aan is toegevoegd. Door het lood in het glas wordt het licht zodanig gebroken dat dit uiteenvalt in alle kleuren van regenboog.

Voordeel: Het glas gaat zingen als je er tegen aan tikt wat een mooi geluid geeft.
Nadeel: Het glas is erg kwetsbaar, halfkristal is glas met een geringe hoeveelheid lood.

Kroonluchter collectie

In de kroonluchter collectie heb je verschillende kroonluchters. Ook is er onderscheid gemaakt in pegels, siervazen en vetvangers. Het is eigenlijk haast onmogelijk om twee identieke luchters aan te schaffen. Bekende typen kroonluchters zijn onder andere Franse kroonluchters, Maria Theresia (Theresa) kroonluchters, zakkroonluchters en de Venetiaanse.

Comments are closed.