Amahoro.nl

Artikelen en Persberichten

Behoefte aan rust is psychisch

Uit onderzoek van psychologen uit Helmond is naar voren gekomen dat de drang aan pauze tijdens het werk of de studie, ondergeschikt is aan de gedachten van mensen over wilskracht. Dit beschrijven de wetenschappers van de Universiteit van Stanford in Psychological Science, een wetenschappelijk tijdschrift. Het is denkbaar dat de behoefte van mensen om rust te nemen vanwege mentale inspanning, puur psychisch en dus in het hoofd zit. Er wordt vaak ten onrechte aangenomen dat wilskracht op kan raken.

“Wanneer je wilskracht ziet als iets dat gelimiteerd is, ben je sneller geneigd om moe te worden bij het uitvoeren van een moeilijke taak, maar wanneer je wilskracht beschouwt als iets dat niet zomaar kan opraken, kun je vaak eindeloos doorgaan.” meldt Veronika Job, hoofdonderzoekster, op de nieuwssite ScienceDaily.

Bevindingen

De wetenschappers hebben een concentratietest laten uitvoeren door verscheidene proefpersonen. Alvorens het uitvoeren van de concentratietest, werd door de proefpersonen een vermoeiende taak volbracht. Uit de test zijn een aantal bevindingen vastgesteld. Naar voren kwam dat de prestaties van mensen erg afhankelijk is van de opvattingen over wilskracht. De proefpersonen die aannemen dat wilskracht een gelimiteerd bezit is, konden hun aandacht veel minder lang bij de test houden dan de mensen die achter de opvatting staan dat ze zelf de controle hebben over hun motivatie.

35 procent van de personen die wilskracht zien als een schaars goed, blijken uit het onderzoek meer uitstelgedrag te vertonen.

Ongelimiteerde wilskracht

“De theorie dat wilskracht een limiet heeft, is interessant, maar heeft negatieve consequenties”. “Studenten die problemen hebben met studeren wordt vaak verteld dat er een limiet zit aan concentratie en dat ze veel pauzes moeten nemen. Maar in werkelijkheid blijkt dat mensen beter presteren als ze wilskracht zien als iets dat ongelimiteerd is”, aldus onderzoekster Carol Dweck.

Ademhaling

Een gestrest gevoel kan voorkomen worden door meer controle te krijgen over je ademhaling. Een oppervlakkige ademhaling zorgt er namelijk voor dat je een gestrest gevoel sneller ervaart waardoor je minder controle hebt en het zorgt voor een afname van wilskracht. Door te zorgen voor een diepe gecontroleerde ademhaling kun je meer rust creëren en heb je een veel betere controle van je impulsen. Je hoofd kan je tot rust krijgen door te beginnen met het tot rust brengen van je lichaam. Door te letten op je ademhaling wordt de basis gelegd voor een sterke wilskracht. Wanneer de fundamenten focus en beweging ook zijn geoptimaliseerd, beschik je over de meest krachtige tools.

Comments are closed.